Meest gestelde vragen

een antwoord op veel voorkomende vragen

Q?Welke karaktereigenschappen heeft een Dalmatische hond?
A.

Een Dalmatische hond onderscheidt zich van andere honden door zijn intelligentie in combinatie met een zeer groot uithoudingsvermogen. Daarnaast zijn Dalmatiers sociaal met andere dieren en leuk in de omgang met kinderen.
Voor hele kleine kinderen kan een Dalmatier wellicht wat te wild zijn.
Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de juiste opvoeding die u als eigenaar de hond moet geven.
Het zijn absoluut gezelligheidshonden en niet geschikt om hele dagen alleen te laten.
Een Dalmaat is beslist geen nerveuze hond maar moet als pup wel consequent en met de nodige rust worden grootgebracht anders zou een Dalmatier kunnen ontaarden in een drukke hond.
Mensen die een sportieve hond zoeken met een heel eigen karakter die af en toe best eens kattenkwaad mag uithalen, maar aan de andere kant trouw en aanhankelijk is, die maken voor een Dalmatische hond de juiste keuze!

Q?Kan een Dalmatische hond met kinderen?
A.

Een Dalmatier is een echte kindervriend. Ze zijn gek op spelen en ravotten en hun energie is tomeloos.
Vooral voor opgeschoten kinderen en tieners is de Dalmatier dé ideale speelmakker. Hele kleine kinderen en baby’s zijn voor een hond niet goed te begrijpen.
Hun gedrag is vaak tegengesteld aan het hondengedrag en doordat ze bovendien nog erg klein zijn ziet de hond ze zelden als zijn meerdere. Het is dan ook aan u als ouder om dit in goede banen te geleiden.
Een goed advies aan iedere ouder is; om nooit een hond voor de kinderen te kopen.
Een hond is er voor het hele gezin en u als volwassene heeft altijd de eindverantwoording.

Q?Een reu of een teef?
A.

Wanneer kiest u nu voor een reu en wanneer voor een teefje. Dit is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.
Een reu wordt doorgaans een stukje groter en ook zwaarder en sterker.
Teefjes worden 2 x per jaar loops en sommigen ook schijnzwanger. Ze kunnen dan ook last hebben van stemmingswisselingen en zijn daardoor niet zo stabiel het hele jaar door in hun gedragingen als een reu.
Reuen hebben de behoefte zich buiten naar andere reuen toe wat meer te manifesteren, maar zijn voor de eigen familie vaak heel aanhankelijk en trouw.
Teefjes zijn doorgaans wat meer allemansvrienden of gaan juist erg hun eigen gang.
Belangrijk vinden wij zelf ook dat wij de mensen adviseren bij de keuze van de pup uit het nest. Immers een goede fokker ziet al in het nest duidelijke karakterverschillen en kan hierop inspelen bij de aspirant puppykoper.
De keuze voor reu of teef kan uiteraard ook bepaald worden door het feit dat u bijvoorbeeld zelf ook eens een nestje wilt gaan fokken.
Kortom, overleg bij het maken van uw keuze ook eens met uw fokker.

Q?Hoe houd en verzorg ik mijn Dalmatier?
A.

Een Dalmatische hond is geen kennelhond, u houdt hem gewoon in huis.
Het liefst zit hij naast u op de bank of slaapt in uw bed. Maar als u het zover niet wilt laten komen, dan geeft u hem gewoon een lekkere mand op een strategische plek in de woonkamer.
Het houden van een Dalmatier in huis geeft kan enige overlast geven in de vorm van kleine witte stugge haartjes die overal op en vooral ook in gaan zitten.
Doch even wat vaker stofzuigen en de hond buiten goed borstelen en het leed is grotendeels geleden.
Naast regelmatig borstelen met een rubberen borstelhandschoen kunt u ook elke week zijn tanden poetsen. Als u dit van pup af aan oefent hoeft u de hond hiervoor later niet in de houtgreep te houden.
Tanden poetsen kan zonder tandpasta, want dat vindt uw hond erg vies. Naast tanden maakt u ook regelmatig ogen en oren schoon.
De oren controleert u goed op bruine troep in het oor door hier regelmatig een w.c. papiertje doorheen te halen.
Is het oor schoon, dan prima. Bij veel bruine troep toch even de dierenarts raadplegen voor een oorcleankuurtje.
Bij de ogen maakt u regelmatig de ooghoekjes schoon met de punt van een w.c. papiertje. Bij echt ontstoken pusserige uitvloeiing, raadpleeg dan uw dierenarts.
De nagels knipt u met een speciale nageltang die bij iedere dierenzaak te koop is. Vooral de duimpjes die wat hoger aan de poot zitten dienen goed kort gehouden te worden om inscheuren te voorkomen.
Het wassen van uw Dalmatier is zelden nodig. Tenzij uw hond buiten in iets vies heeft liggen rollen (sommige eigenwijze exemplaren doen dat) en stinkt als een beerput, dan is een frisse douchebeurt met een lekkere milde hondenshampoo wel prettig.
Gebruik nooit shampoo voor mensen, want die is te agressief voor de vacht van uw Dalmatier en ontvet meestal te sterk.