Hoe houd en verzorg ik mijn Dalmatier?

Een Dalmatische hond is geen kennelhond, u houdt hem gewoon in huis.
Het liefst zit hij naast u op de bank of slaapt in uw bed. Maar als u het zover niet wilt laten komen, dan geeft u hem gewoon een lekkere mand op een strategische plek in de woonkamer.
Het houden van een Dalmatier in huis geeft kan enige overlast geven in de vorm van kleine witte stugge haartjes die overal op en vooral ook in gaan zitten.
Doch even wat vaker stofzuigen en de hond buiten goed borstelen en het leed is grotendeels geleden.
Naast regelmatig borstelen met een rubberen borstelhandschoen kunt u ook elke week zijn tanden poetsen. Als u dit van pup af aan oefent hoeft u de hond hiervoor later niet in de houtgreep te houden.
Tanden poetsen kan zonder tandpasta, want dat vindt uw hond erg vies. Naast tanden maakt u ook regelmatig ogen en oren schoon.
De oren controleert u goed op bruine troep in het oor door hier regelmatig een w.c. papiertje doorheen te halen.
Is het oor schoon, dan prima. Bij veel bruine troep toch even de dierenarts raadplegen voor een oorcleankuurtje.
Bij de ogen maakt u regelmatig de ooghoekjes schoon met de punt van een w.c. papiertje. Bij echt ontstoken pusserige uitvloeiing, raadpleeg dan uw dierenarts.
De nagels knipt u met een speciale nageltang die bij iedere dierenzaak te koop is. Vooral de duimpjes die wat hoger aan de poot zitten dienen goed kort gehouden te worden om inscheuren te voorkomen.
Het wassen van uw Dalmatier is zelden nodig. Tenzij uw hond buiten in iets vies heeft liggen rollen (sommige eigenwijze exemplaren doen dat) en stinkt als een beerput, dan is een frisse douchebeurt met een lekkere milde hondenshampoo wel prettig.
Gebruik nooit shampoo voor mensen, want die is te agressief voor de vacht van uw Dalmatier en ontvet meestal te sterk.