Geschiedenis

de Dalmatische hond door de jaren heen

Dalmatische honden begeleiden rijtuigDe geschiedenis van de Dalmatische hond is met raadselen en onduidelijkheden omgeven. De naam Dalmatier is pas tijdens het einde van de 18e eeuw ontstaan, maar de bron van deze naam blijft tot de dag van vandaag onduidelijk.
In die tijd had men een koningsmantel die “dalmaticus” heette.
Nog verder terug noemde men een groepje jagende honden die op herten jaagden een Dama-chien.
Via dit spoor vinden we veel verder terug dan de 18e eeuw al verwijzingen naar witte honden met zwarte spikkels.

Zelf op muurschilderingen in de graftomben van de oude Egyptische Farao’s herkennen we een witte jachthond met spikkels over zijn hele lichaam.
Ook de zigeuners die rondtrokken in het gebied van de mediteranee hadden jachthonden die wit met stippen waren.
In dit gebied ligt ook de streek Dalmatie.

Vast staat dat de uiterlijke verschijning van onze huidige Dalmatier te danken is aan de fokkerij van de Engelse adel. Zij gebruikten vanaf begin 19e eeuw deze honden als begeleiders van hun rijtuigen en zodoende werd de Dalmatische hond een adellijke verschijning met een groot uithoudingsvermogen en minder jachtpassie dan wellicht zijn voorouders hadden.
Weliswaar was de Dalmatier in die tijd nog geen huisgenoot en werd hij in de stallen gehouden tezamen met de paarden, waar hij tevens dienst moest doen als ratten en muizenvanger. Pas met de komst van de hondententoonstelling aan het einde van de 20e eeuw veranderde de positie van de Dalmatiers fundamenteel.

Men ging naast het fokken op gebruiksdoelen zich ook richten op uiterlijke schoonheid en op het verkrijgen van een zo mooi mogelijk vlekkenpatroon. De geboorte van onze huidige Dalmatische hond was een feit.

Momenteel wordt er voornamelijk gefokt met oude Engelse lijnen gecombineerd met Scandinavische bloedlijnen.
De Dalmatische hond heeft zich de laatste jaren sterk verbeterd hetgeen voornamelijk te danken is aan een groep standvastige fokkers die zich al jaren lang om dit ras bekommeren.
Ook de standaard van de Dalmatische hond evalueert met de tijden mee. De meest recente versie vindt u hier !