Constatering van HD.

Fokkers die verantwoord fokken laten hun fokdieren testen op HD. Als de hond minimaal 1 jaar oud is kunnen er speciale röntgenfoto’s van beiden heupen gemaakt worden. Dit gebeurt in twee verschillende posities bij een hiervoor gekwalificeerde dierenarts. Deze foto’s worden vervolgens naar de officiële instantie gestuurd die de foto’s beoordeelt.
In Nederland is dit het HD-panel van de Raad van Beheer, afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn (GGW).
In Duitsland zijn dit speciaal geselecteerde dierenartsen.

Wanneer een fokker u foto’s van een willekeurige dierenarts laat zien met daarop een uitslag is dit nooit officieel.
De enige officiële uitslag komt alleen van bovengenoemde instanties. Bovendien wordt op de uitslag aangegeven welke gradatie van HD de betreffende hond heeft.

Daarnaast wordt ook de diepte van de kom aangegeven. Dit gebeurt met een getal, de zogenaamde Norbergwaarde.
De diepte van de kom is natuurlijk ook mede bepalend voor de stabiliteit van het gewricht. Hoe hoger deze waarde is des te beter. De waarde kan maximaal 45 zijn.
Tot slot wordt nog aangegeven of er aan het gewricht botafwijkingen zijn geconstateerd.
Het testen van ouderdieren op HD betekent een goede verantwoorde manier van omgaan met de fokkerij. Het betekent echter nooit dat uw pup hierdoor gevrijwaard is voor het verkrijgen van HD. Dit kan een fokker u nooit garanderen!

Blaasgruis en nierstenen
De Dalmatier heeft ten opzichte van andere hondenrassen een uniek functionerend urinesysteem.
Er zijn nog 2 soorten die een soortgelijk urinesysteem hebben: de mens en de aap.
Omdat zijn urinesysteem anders werkt kan het voorkomen dat een Dalmatier blaasgruis/stenen ontwikkelt.

Hoe gebeurt dit precies?
De hond krijgt via het voedsel eiwitten binnen welke ook een hoeveelheid purine bevatten. Een deel van deze purines heeft hij nodig om zijn eigen cellen te vernieuwen, de rest zal worden afgebroken en het lichaam moeten verlaten.
Deze purines worden in de darm door middel van een aantal enzymen omgezet in urinezuur.
Normaal gesproken wordt daarna het urinezuur met behulp van het enzym “uricase”, welke zich in de lever bevind, omgezet in het afbraakproduct “allantoine”.
Dit is belangrijk want allantoine lost gemakkelijk op in water om zo via de urine het lichaam te verlaten.
Urinezuur dat nog niet is omgezet wordt in de nieren opgeslagen en zolang gecirculeerd totdat het alsnog wordt omgezet in allantoine. De kleine hoeveelheid urinezuur dat niet kon worden omgezet, wordt omgezet in zout, uraat genoemd.
In tegenstelling tot allantoine lost dit uraat niet gemakkelijk op in water.

Bij de Dalmatier verloopt het proces hetzelfde tot het moment dat het urinezuur moet worden omgezet in alantoine. Ook de lever van de Dalmatier bevat het enzym uricase maar helaas wordt er maar een kleine hoeveelheid allantoine gevormd. Normaal gesproken zou dit geen probleem zijn want de nieren kunnen het resterende urinezuur opslaan en zolang circuleren totdat het alsnog wordt omgezet in allantoine.
Jammer genoeg slaan de nieren van de Dalmatier niet veel urinezuur op en daarom zullen grotere hoeveelheden uraten in de urine terecht komen. Als de urine meer en meer verzadigd raakt met uraten kan het gebeuren dat deze uraten kristallen gaan vormen. In sommige gevallen, o.a. afhankelijk van de PH-waarde van de urine, kunnen deze kristallen gaan samenklonteren en uiteindelijk gruis en zelfs stenen vormen.

De meeste Dalmatiers hebben gedurende hun hele leven nergens last van en zouden er toch steentjes ontstaan dan is vaak een goede behandeling mogelijk.
Toch is voorkomen natuurlijk altijd beter dan moeten genezen…

Voor Dalmatische honden gelden dan ook een aantal goede regels:
  • Zorg altijd voor voldoende vers water en laat uw Dalmatier zoveel drinken als hij wil.
  • Laat uw Dalmatier regelmatig plassen zodat de urine niet te geconcentreerd wordt.
  • Voer uw Dalmatier geen roodvlees of orgaanvlees zoals pens en/of pensproducten.
  • Zodra uw Dalmatier geen puppyvoer meer nodig heeft, overstappen op een volwassen voer met een niet te hoog dierlijk eiwitgehalte, liefst zo tussen de 20 tot 23%.
    Nog beter is een voer dat een laag gehalte aan purines bevat zoals bijvoorbeeld lam-en-rijst voeders of voeders die voornamelijk op ei, kip of kalkoen zijn gebaseerd.

Bij problemen met plassen, hetgeen vooral voor reuen een pijnlijke aangelegenheid kan zijn, dient direct een dierenarts ingeschakeld te worden. Met medicijnen en het juiste dieet kan uw Dalmatier gewoon oud worden.
Zo hoeft u ook niet te schrikken als uw jonge pup “wit” plast. Dit verschijnsel ziet men vaak bij het ochtendplasje op de koude stenen. De urine slaat dan wit uit.
Mocht u zich toch ergens ongerust over maken, neem dan gerust contact met ons als fokker of de dierenarts op.