Vacht en allergie
Net als mensen kunnen ook hondenrassen soms last hebben van een allergie. Sommige honden zijn allergisch voor graspollen andere voor bepaalde soorten onkruid of voor zwemmen in vieze sloten.
De Dalmatische hond kan als een gezond ras worden beschouwd en Dalmatiers hebben dan ook over het algemeen geen last van allergieën.
Sommige Dalmatiers kunnen last hebben van hun vacht en een groot gedeelte van deze klachten kan worden samengevat onder de verzamelnaam Dallyrash.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

 • Bultjes op de kop en soms ook op andere plaatsen van het lichaam.
 • Rood bruine verkleuring van de huid, vaak op de kop en op de rug.
 • Haaruitval op de plaatsen waar deze ontstoken en verkleurd is.

Wat is de oorzaak?

 • De hond reageert allergisch op bijvoorbeeld het inhaleren van bepaalde pollen of graszaden.
 • De hond reageert allergisch op bepaalde stoffen in het voedsel (vaak betreft het een overgevoeligheid voor bepaalde dierlijke eiwitten).
 • De hond reageert allergisch op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien, luizen en of teken.
 • De hond reageert allergisch op stoffen in het water bijvoorbeeld bij veelvuldig zwemmen en of gebruik van bepaalde shampoos.

Hoe voorkomt u een uitbraak van Dallyrash bij uw hond?

Helemaal voorkomen is soms lastig, omdat we niet precies weten waar dit verschijnsel bij elke individuele hond vandaan komt. Maar algemeen kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

 • Houdt de hond vrij van ongedierte.
 • Was de hond weinig en indien noodzakelijk met een anti allergie shampoo.
 • Pas op met pensproducten of vers rood vlees.
 • Geef een voer het liefst gebaseerd op kip/kalkoen of lamseiwit.

Wanneer u hond echt een ernstige uitbraak van bultjes en ontstoken plekken heeft, is een behandeling met antibiotica door de dierenarts noodzakelijk.

Dalmatian Bronzing Syndrome
Het bronzing syndrome is een roodbruine verkleuring van de huid van uw Dalmatier, veroorzaakt door serumpigmenten, porphyrins genaamd.
Deze verkleuring is meestal te zien op het hoofd en op de rug dicht bij de ruggengraat. Vaak treedt dit bronzing syndrome op na een uitbraak van de bovengenoemde Dallyrash.
Soms ook heeft de hond helemaal geen bultjes of ontstoken plekken gehad en vertoont hij alleen maar de roodbruine verkleuring van de huid.

Er zijn specialisten die dit bronzing sndrome relateren aan de bijzondere urinezuur huishouding van de Dalmatische hond.
Zij spreken over het neerslaan van kristallen in de huidcellen. Dit kan leiden tot een roodbruine verkleuring.
Vermindering van met name dierlijke eiwitten in het voer geeft vaak al snel een verbetering van de huid te zien.

Wij geven onze honden bijvoorbeeld nooit pens of rood vlees. Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat niet iedere Dalmatier daar even goed tegen kan.