Het karakter van een Dalmatier

wat een Dalmatier onderscheidt

Wellicht twijfelt u nog tussen een aantal rassen die u leuk lijken en weet u nog niet goed waarom u nu juist voor een Dalmatische hond zou moeten kiezen. De eerste stap is te kijken voor welk doel u de hond wilt aanschaffen.
Sommige hondenrassen hebben zeer specifieke eigenschappen en zijn voor een bepaald doel gefokt. Kijk maar eens naar een Husky die buitengewoon geschikt is om een slede te trekken in zeer koude klimaatomstandigheden.
Of een Mechelse Herder die vaak gebruikt wordt als politiehond en daarvoor uitstekend af te richten is.

Een Labrador zal graag in elke sloot springen die hij ziet, omdat hij van nature is gefokt om de aangeschoten watervogels voor de jager op te halen. Maar wat zijn dan de specifieke karaktereigenschappen van een Dalmatier en passen deze bij het doel dat u voor ogen heeft?

 • Een Dalmatier onderscheidt zich van andere honden door zijn intelligentie. Dit geeft ze iets menselijks.
  Ze zijn echter ook behoorlijk eigenwijs en in de opvoeding van deze honden zult u dan ook consequent moeten zijn en volhardend.
 • Bij de geschiedenis van het ras kunt u lezen dat de Dalmatier, ofwel Dalmatische hond, vroeger gebruikt werd als begeleider van de paardenkoetsen. Zij hebben dan ook een  groot uithoudingsvermogen. Uren wandelen of mee naast de fiets of het paard.
  Uw Dalmatier draait er zijn poot niet voor om. Dit uitstekende uithoudingsvermogen maakt de Dalmatier dan ook zeer geschikt voor hondensporten zoals triatlon, flybal of behendigheid.
 • Voor de bewaking is de Dalmatier niet buitengewoon geschikt. Teefjes zijn doorgaans waakser dan reuen, maar ze zijn teveel op mensen en gezelligheid gericht om als bewaker van het erf uit te blinken.
 • Dalmatiers zijn absoluut gezelligheidshonden en niet geschikt om hele dagen alleen te laten. Een Dalmatier is ongeschikt om buiten in een kennel te houden.
 • Een Dalmatier is beslist geen nerveuze drukke hond, maar moet als pup wel consequent en met de nodige rust worden grootgebracht anders kunnen zij wel ontaarden in een drukke hond.
 • Een Dalmatier is eigenlijk geen bijzonder goede jachthond. Uiteraard zijn er honden die best wel eens achter een kat of een konijn aan willen jagen. Zeker als zij hiertoe van u de gelegenheid krijgen en dit gedrag niet van jongs af aan wordt afgeleerd. Wilt u rustig met uw hond in het bos willen lopen dan kan dit prima mits u uw hond goed heeft opgevoed!
 • Een Dalmatier is een echte kindervriend. Altijd enthousiast en in voor een spelletje. Voor hele kleine kinderen en baby’s is hij minder geschikt. Maar dit geldt voor de meeste hondenrassen. Een kind moet geleerd worden om op de juiste manier met de hond om te gaan, zodat de hond begrijpt dat ook het kind boven hem staat in zijn familieroedel.
 • Een Dalmatier is uitermate geschikt om met een andere dieren samen te leven. Vooral samen met een ander Dalmaat…
 • Tot slot: een Dalmatier kan lachen! En dat maakt ze samen met hun grappige vlekkenpatroon pas echt uniek!