De opvoeding van uw Dalmatier pup

wees met liefde consequent

De opvoeding van uw DalmatierDe opvoeding van uw Dalmatier pup begint al bij ons, de fokker.
De moederhond en wij als fokker leren de pup al een aantal basisbegrippen zoals bijvoorbeeld het zindelijk worden, en niet te hard bijten…
Uw pup komt bij ons met allerlei geluiden en situaties in aanraking om een goede socialisatie te bewerkstelligen.
Deze tijd bij ons als fokker is erg belangrijk. Als een fokker de pups niet goed socialiseert heeft u als eigenaar daar later bij de opvoeding veel last van. Koop daarom nooit een hondje bij een broodfokker!

Zodra u uw pup bij ons heeft opgehaald begint voor u de moeilijke maar ook uitdagende taak van de opvoeding. Uiteraard heeft u de pup al ingeschreven voor een puppycursus.
Een handig en informatief boekje om als naslagwerk te gebruiken is het boekje “Spelenderwijs opvoeden van uw pup” van Peter Beekman.
Natuurlijk is er via internet ook veel informatie over de Dalmatische hond te vinden.

Wij geven u alvast een paar opvoedtips!
 • Zet na ieder maaltijd en telkens als uw pup wakker wordt het hondje direct naar buiten om zijn behoefte te doen.
  Dan heeft u uw Dalmatier pup het snelst zindelijk.
 • Laat uw jonge pup nooit alleen met kleine kinderen. Zij verstaan elkaars taal niet en daar komen brokken van. Het is uw taak om de hond te leren het kleine kind te respecteren en te aanvaarden als onderdeel van zijn roedel. Ook is het uw taak om uw kind te leren hoe het moet omgaan met de pup en de pup niet te zien als een stuk speelgoed.
 • Neem uw puppy zoveel mogelijk overal mee naar toe. Laat hem wennen aan druk verkeer, andere mensen, dieren, voorwerpen etc. Leer de pup tegelijkertijd om zonder te trekken aan de riem te lopen.
 • Speel veel zelf met uw pup. Dit bevordert de band met uw Dalmatier en hij zal een stuk makkelijker leren gehoorzamen.
 • Neem uw pup de eerste nacht(en) gerust mee op de slaapkamer. Dit  bevordert de band en het vertrouwen dat de pup in u als nieuwe baas gaat stellen. Wanneer de pup goed gewend is aan de nieuwe omgeving, geuren en geluiden zal hij met weinig moeite ’s nachts beneden in zijn eigen mandje slapen.
 • De eerste tijd is het gebruik van een zogenaamde bench aan te bevelen. U leert uw Dalmatier ’s nachts veel sneller zindelijk te zijn en ook uw spulletjes worden beschermd tegen aanvallen van sloopgedrag door de kleine rakker in momenten van uw afwezigheid.
 • Wanneer u uw pup wilt leren hier te komen, oefen dit dan van kleins af aan. Laat het hondje op een veilig terrein los om wat te snuffelen. Roep zijn naam en beloon hem uitbundig als hij bij u komt. Doe de pup dan nooit direct vast maar laat hem nog weer even vrij om te snuffelen alvorens u hem weer aanlijnt, anders associeert hij het braaf hier komen alleen maar met het feit dat hij dan weer vast komt te zitten. Hoe moeilijk het ook is als u reeds een kwartier in de regen staat te wachten en te roepen, straf uw Dalmatier niet als hij uiteindelijk komt.
  De kans is groot dat hij de volgende keer helemaal niet meer komt.
 • Begin zodra de pup gewend is aan de nieuwe situatie met het oefenen van het alleen  blijven. Geeft de pup een kluifje en ga niet meer dan twee minuten uit zicht.  Als u terugkomt ligt uw puppy waarschijnlijk nog te kluiven maar hij ziet wel dat u weer terugkomt. Bouw het alleen blijven langzaam op en zorg dat u niet terugkomt op het moment dat de pup jankt of piept. Zorg ervoor dat de pup u pas weer ziet wanneer hij weer even stil is. Wanneer u terugkomt wanneer uw puppy piept of jankt denkt hij dat janken en piepen zin heeft.
 • Zorg ervoor dat uw pup niet de baas wordt. Commando’s moeten direct worden opgevolgd anders hebben zij geen waarde. Als de hond zeurt dat hij wil spelen of hij gaat bij zijn etensbak staan piepen, ga hier dan niet op in. Het is immers niet de bedoeling dat uw pup bepaalt wat er gaat gebeuren.
 • Wanneer uw pup de etensbak heeft gekregen, haal dan de bak eens even weg voordat hij helemaal klaar is. Hiermee geeft u een duidelijk signaal af naar uw pup dat u de baas bent. Laat uw Dalmatier netjes zitten, beloon hem en geeft dan de bak weer terug.
 • Als uw pup netjes is opgevoed en u vol trots de gehoorzaamheidstraining met hem heeft doorlopen, is het wellicht tijd voor… een tweede dalmaat!