Rasfouten

beter gezegd schoonheidsfoutjes

Binnen het ras komen verschillende rasfouten voor.
Deze rasfouten staan in de rasstandaard als uitsluitende fouten vermeld.
Het betreft hier echter meestal uiterlijke schoonheidsfoutjes.
Een Dalmatier met een rasfoutje kan daarmee niet naar een schoonheidstentoonstelling. Hier worden de honden namelijk beoordeeld door een keurmeester en wordt er gekeken of de hond voldoet aan de rasstandaard. Een Dalmatische hond een rasfout zal door de keurmeester gediskwalificeerd worden.
De hond ondervindt echter geen hinder van zo een foutje.

Het is dus geen lichamelijk probleem. In sommige andere rassen zijn deze “foutjes” dan wel weer toegestaan. De kleur tricolor bijvoorbeeld is bij de meeste jachthonden juist weer gewenst.
De rasverenigingen bepalen in hun fokreglementen welke fouten tevens uitsluitend zijn voor de fokkerij. Deze honden krijgen soms ook geen stamboom. Dat varieert per land en per vereniging.

Een kopvlek
Een Dalmatier pup wordt helemaal wit geboren. Maar bij enkele pups is er bij de geboorte al een grote vlek zichtbaar. Meestal is dit aan de kop en beslaat het een oor en soms ook een deel van de kop, de zogenaamde kopvlek.
Er worden ook Dalmatier pups geboren met zo’n vlek elders op het lichaam. Zit de vlek rond het oog, dan noemen wij dit een monocle.
Een kopvlek is een uiterlijk schoonheidsfoutje. Deze pups zijn net zo gezond en ondeugend als hun broertjes en zusjes in het nest. Puppykopers, maar vooral ook kinderen vinden een hondje met een kopvlek meestal heel leuk en komisch en ze zijn dan ook vaak het eerste weg uit een nest.  Deze pups krijgen bij onze kennel  gewoon een officiële stamboom.
Er is momenteel een discussie gaande of er met deze Dalmatische honden binnen de rasverenigingen ook gefokt mag worden.
Bij de Duitse rasvereniging waartoe wij behoren mag dit. In Nederland mag er echter binnen de rasvereniging voorlopig nog niet mee worden gefokt.

Blauwe ogen
Met zo’n veertien dagen gaan de oogjes van de puppy’s langzaam open. Eerst beginnen ze in de ooghoekjes te spleten en dan trekt het oogje langzaam open. Dit is altijd een spannend en heel aandoenlijk moment voor de fokker.
De pups beginnen een echte uitdrukking te krijgen en gaan nu ook reageren op hun omgeving. Nu kan de fokker ook zien of de oogjes allemaal bruin zijn, hetgeen de standaard voorschrijft.
Toch komt het ook voor dat er een pup tussenzit met mooie blauwe ogen of een bruin en een blauw oogje. Helaas is dit volgens de standaard niet toegestaan en dit is dan een zogenaamd schoonheidsfoutje. De pup ziet er niet minder om en is net zo levendig als zijn nestgenootjes met bruine oogjes.
Een Dalmatische pup met een blauw oog krijgt een stamboom mee met een zogenaamd fokverbod.

Knikstaart
Wanneer de pups geboren worden kijk je als fokker natuurlijk ook goed of zij compleet zijn. Vier pootjes en een mooi recht staartje. Heel soms zit er een puppy bij waarvan de punt van het staartje een knikje vertoont, de knikstaart.
Dit heeft geen verdere gevolgen voor de opgroei en of de gezondheid van dit puppy. Soms laat een fokker het scheefstaande stukje staart verwijderen waardoor de staart dan uiteindelijk wel een stukje korter wordt.
Dalmatische pups met een knikstaart zijn niet geschikt voor de fokkerij en krijgen bij ons een stamboom met een fokverbod. Knikstaartjes zijn erfelijk en dit willen wij niet verder verspreiden in het.

Lemon
Al direct bij de geboorte ziet de ervaren fokker hoeveel bruin/wit gevlekte en hoeveel zwart/wit gevlekte puppy’s er geboren zijn. Immers aan de oorrandjes en op het neusje is al wat pigment zichtbaar. Heel af en toe worden er ook een Dalmatische pup geboren die wel heel erg wit lijkt te zijn. Als fokker vraag je je dan af of deze pup wel vlekken zal gaan krijgen.
Vaak zijn ze met het doorzetten van de pigmentatie veel later dan de andere pups. Meestal hebben we hier dan te maken met een lemon kleurige pup. Een kleurverdunning van het bruin of het zwart.
Dit is een kleur die bij andere jachthonden als gewoon erkende kleurslag voorkomt maar bij Dalmatiers ongewenst is.
Uiteindelijk krijgen zij een zwartkleurige neus en geelachtige vlekken of een bruinkleurige neus met oranjeachtige vlekken. Deze honden zijn apart om te zien en lijken vaak meer op een jachthond, juist door deze aparte kleur.
Omdat de kleur ongewenst is krijgen ook deze pups bij ons een stamboom met een fokverbod.

Tricolor
Zoals bij zoveel andere jachthondrassen komen er meerde kleuren op één hond voor. Kijk maar naar de Beagle of de Basset hound. Bij Dalmatiers is dit niet toegestaan. Zij dienen ofwel zwart/wit gevlekt te zijn ofwel bruin/wit.
Wanneer er op een zwarte hond toch bruinachtige vlekken voor komen noemen we dit tricolor.
Dit verschijnsel komt weinig voor in de Dalmatische hondenpopulatie. De hond heeft dan meestal roestbruine vlekken onder op de buik, aan de poten op de kaken en onder aan de hals. Het verschijnsel tricolor dient niet verward te worden met een zogenaamde mutatie vlek. Dit kan een enkele donkerbruine vlek meestal op een niet-fokzuiver zwarte hond zijn. Niet verontrustend zijn de lichtere vlekken op de onbehaarde buik van uw hond. Deze vlekken lijken bij de zwart gevlekte hond soms bruinig van kleur maar zijn dit niet. Een tricolor pup krijgt bij ons wel een stamboom echter met een fokverbod.