De verzorging van uw Dalmatier pup

verzorgen van uw pup geeft voldoening

Verzorging van de DalmatierEen goede verzorging van uw Dalmatier pup begint natuurlijk bij voldoende aandacht. Daarnaast behoren een goede lichamelijke verzorging en het aanbieden van afwisselende bezigheden.

Een Dalmatier is van nature een ondernemende hond en zal graag nieuwe dingen leren en ontdekken. Doe vooral veel samen met uw hond.
Dit versterkt de band met uw pup en hij zal daardoor makkelijker leren gehoorzamen.
Het verzorgen van uw Dalmatier pup geeft u en uw gezin veel voldoening en is een belangrijk onderdeel van het houden van een hond.

Enten
Uw Dalmatier pup is bij ons geënt met alle puppyentingen die hij nodig heeft. Enten van u puppy doet u verder volgens het entingsschema in uw dierenartsenboekje.
Als u naar het buitenland gaat,  informeer dan tijdig wat voor extra entingen uw pup nodig heeft.

Oren en ogen
Controleer regelmatig de oren van uw pup. Ze moeten schoon zijn en fris ruiken. Bij een muffe lucht en een korrelige bruine substantie in het oor, moet het oor schoongemaakt worden.
Laat de dierenarts ook even kijken, want er zou sprake kunnen zijn van oormijt en dat moet met speciale zalf behandeld worden.
Let op dat de ogen niet tranen en er geen pusachtige uitvloeiing uit komt. Zo ja dan kan de traanbuis verstopt zitten.
De ogen deppen met gekookt water en soms zijn speciale oogdruppeltjes van de dierenarts noodzakelijk om het euvel geheel te verhelpen.

Gebit en nagels
Regelmatig de tanden poetsen en tandsteen door de dierenarts laten verwijderen. U kunt ook zelf tandsteen verwijderen als u het regelmatig bijhoudt. Hiervoor zijn speciale tandenreinigers in de handel.
Een schoon gebit voorkomt dat uw hond uit zijn bek gaat ruiken. Op zijn tijd een goede harde kluif heeft ook een reinigende werking op het gebit van uw pup.
De nagels dienen regelmatig geknipt te worden. De meeste Dalmatiers slijten hun nagels vanzelf af vooral als ze veel over de straat  lopen. Maar de kleine duimpjes die hoger aan de poot zitten moeten altijd bijgeknipt worden om in scheuren te voorkomen.

Borstelen
Dalmatiers verharen het gehele jaar door en kennen bovendien ook nog eens de bekende ruiperiodes in voor- en najaar waarin ze nog eens extra veel witte haartjes verliezen. Het beste is om de hond regelmatig te borstelen met een rubberen borstelhandschoen. Het meeste losse haar bent u hier dan al mee kwijt…
Als u niet al uw kleding onder de haren wilt hebben, neem dan voorzorgsmaatregelen door de hond bijvoorbeeld niet op de bank te laten liggen en bescherm u nette kleding door ze niet op plaatsen te laten slingeren waar uw Dalmatier ook komt.
Dit voorkomt veel ergernis. Kleding die eenmaal besmet  is met kleine witte Dalmatenhaartjes krijg je zelden meer helemaal schoon.

Wassen
Een Dalmatische hond is heel schoon op zichzelf en wast zichzelf graag. Een Dalmatier heeft ook zelden een hondenlucht  bij zich. U hoeft de hond dan ook beslist niet vaak te wassen. Dit is zelfs af te raden omdat u de normale huidflora en vetafscheiding van de huid daardoor verstoort. Dit kan juist tot huidklachten leiden.
Wassen hoeft u alleen maar te doen als de hond de moddersloot is ingesprongen of lekker gezellig heeft  liggen rollen in de viezigheid.
Tja dan zit er niks anders op…
Gebruik dan wel altijd een milde hondenshampoo want Dalmatiers zijn gevoelig op de huid.

Reuen en teven kwaaltjes
Voor reuen geldt dat ze soms wel eens last hebben van een pussige afscheiding uit hun geslachtsdeel. Dit kunt u het beste schoonhouden met een watje gedrenkt in gekookt water.
Als het echt erg is en u overal druppels vindt, kunt u bij de dierenarts zogenaamde voorhuidreiniger krijgen.
Voor teefjes geldt dat u bij een pussige afscheiding uit de vagina altijd even naar de dierenarts moet gaan. Meestal betreft het hier een kleine ontsteking van de ingang waarvoor u niet eens medicijnen hoeft te geven.
Veel erger is het als u te maken heeft met een baarmoederontsteking. Dit kan levensbedreigend zijn en moet altijd met medicijnen of soms zelfs met een operatie behandeld worden.
Als uw teefje lusteloos is, veel drinkt en vaak ook een opgezette buik vertoond is een bezoek aan de dierenarts beslist noodzakelijk.
Wees hier dan ook alert op!

Parasieten
Controleer uw pup regelmatig op parasieten. Zorg dat hij goed beschermd is tegen teken. Tegenwoordig zijn ook in Nederland veel teken besmet met de ziekte van Lyme. Dit is een besmettelijke ziekte voor honden maar ook voor mensen.
Vraag uw dierenarts voor een goede bescherming.
Ontwormen doet u volgens het ontwormingsschema van uw dierenarts of fokker. Bij ons is uw Dalmatier pup minstens al vier keer ontwormd.